Painosanasto

Etiketti- ja tarrapainoilla on oma terminologiansa, kuten kaikilla toimialoilla. Olemme koonneet painosanaston, joka kattaa suuren osan tarpeellisista ja hyödyllisistä termeistä, joista voi olla apua keskusteluissa painon kanssa. Otathan meihin yhteyttä, jos jokin jää vielä askarruttamaan. Autamme mielellämme.

A

Etiketti sekä väli seuraavaan etikettiin. Tällä voi olla ratkaiseva merkitys hintaan, koska se määrittää etikettien määrän leveyssuunnassa.


Etikettimaailmassa Augmented Reality (lisätty todellisuus) yleisimmin merkitsee sitä, että etikettiin voidaan painaa koodi, joka voidaan lukea mobiililaitteiden sovelluksilla. Niiden avulla saadaan tuotteeseen liittyvää lisätietoa internetin kautta. Voidaan esimerkiksi katsoa videoita, pelata, osallistua arvontoihin tai saada muuta tietoa tuotteesta.


D

Alkuperäinen materiaali siirretään sähköisesti suoraan painokoneen tietokoneeseen, joka kääntää tiedot painomalliksi.


E

Etiketin koko annetaan aina millimetreissä, leveys x korkeus (leveys = poikittainen etikettinauhan leveys, korkeus = muoto painosuuntaan).


F

Fleksopaino, eli kohopainomenetelmä, jota on kehitetty paljon. Ennen menetelmä soveltui yksinkertaisiin pakkauspainatuksiin, mutta laatunsa puolesta se on nykyään kilpailukykyinen myös offsetin ja kohopainon kanssa.


Foliointi, eli ohuen metallikalvon puristaminen etikettiin. Kyseessä on yleensä hopea- tai kultasävy, mutta saatavilla on myös muita värejä. Tekniikka, jota käytetään lämpö- tai kylmäpreeglauksessa ja jossa käytetään työkalua tai painolaattaa.


H

HD-flekso on digitaalisten painolevyjen valmistusmenetelmä. Korkeampi painolaatu kuin tavallisia digitaalisia painolevyjä fleksopainamisessa käytettäessä.


Hybridipainamiseksi kutsutaan useiden painomenetelmien käyttämistä samaan painokohteeseen.


Pahvinen rulla, jonka ympärille etiketit kelataan. Hylsyä voidaan kutsua myös keskiöksi.


I

Etiketti, joka valetaan kiinni muovimateriaaliin lämmön avulla sen sijaan, että käytettäisiin liimaa. IML-etiketin etuna on se, että etiketillä voidaan peittää suurempi osa pakkauksesta ja tällä tavalla viesti saadaan paremmin perille.


K

Kerrosetiketit, eli monisivuiset etiketit. Käytetään, kun painettavaa tietoa on paljon.


Koholakkaa käytetään kohoumien luomisessa etikettiin, esim. pistekirjaimet (Braille) tai koristeet. 


Korkopainatus (Preeglaus), eli etikettimateriaalin kohokuviointi, tekee ”syvän” vaikutelman.


Kuumafoliolla ja lämmitetyllä painolevyllä voidaan painaa kaikenlaisia logoja sekä kiiltäviä materiaaleja, kuten hopeaa, kultaa, kuparia ynnä muita, sekä myös ”hologrammeja” kuten ”spektri”, jotka ovat vaikeita toteuttaa muilla nykyisillä painomenetelmillä. Ohut kalvo asetetaan painolevyn ja valitun materiaalin väliin ja ne puristetaan yhteen painamalla ja lämmöllä. Kalvo tarttuu materiaalin painolevyn mukaisesti.


Kuumafolioinnilla voidaan painaa kaikenlaisia logoja sekä kiiltäviä materiaaleja, kuten hopeaa, kultaa, kuparia ynnä muita, sekä myös ”hologrammeja” kuten ”spektri”, jotka ovat vaikeita toteuttaa muilla nykyisillä painomenetelmillä. Ohut kalvo asetetaan painolevyn ja valitun materiaalin väliin ja ne puristetaan yhteen painamalla ja lämmöllä. Kalvo tarttuu materiaalin painolevyn mukaisesti.


Kylmäfoliointi on menetelmä, jossa UV-kovettuvaa liimaa ja foliota käytetään perinteisissä offset- tai fleksopainokoneissa perinteisten levyjen kanssa. Folio voidaan applikoida hyvin tarkasti korkearesoluutioisena.


L

Laminointi on painojäljen päälle kiinnitettävä ohut muovinen suojakalvo. Toimii vaihtoehtona lakkaukselle.


Lämpösiirtotulostuksessa väri siirretään värinauhasta tarraan kirjoitinpään lämmön avulla. Lämpösiirtotekniikalla saadaan aikaan pitkäikäistä ja kestävää tulostusjälkeä. 


Lämpötulostuksessa (kutsutaan myös suoralämpötulostukseksi) käytetään lämpöherkkiä materiaaleja ja tulostusjälki saadaan aikaiseksi tulostimessa olevan kuumenevan kirjoituspään avulla. Lämpöherkkiä materiaaleja kutsutaan myös termomateriaaleiksi. Ne eivät sovellu pitkäikäiseen merkintään, sillä tulostusjälki haalenee ajan kuluessa.


Laskostettu etikettinauha. Etiketit toimitetaan jatkuvana nauhana, joka on perforoitu ja laskostettu sovitun etikettimäärän mukaan.


Liima voi olla pysyvää, irtoavaa tai pakasteliimaa. Erikoistarkoituksiin löytyy myös muita vaihtoehtoja. 


Linerless-etiketit ovat itsekiinnittyviä etikettejä, joissa ei ole taustapaperia. Etiketit ovat rullassa ja niissä on suojapinnoite etupuolella, joka estää niiden tarttumisen toisiinsa.


Linssietiketit päällystetään lakkakuplalla, joka antaa tarralle kolmiulotteisen vaikutelman. 


M

Märkäliimattavissa etiketeissä liima levitetään saman prosessin aikana, jona etiketti kiinnitetään pulloon, lasiin tai purkkiin. Tärkeitä käyttöalueita ovat oluiden, virvoitusjuomien ja elintarvikkeiden etiketit.


N

Near Field Communication, NFC on erityinen transponderi ja tapa tallentaa tietoa RFID-siruun etiketin alle. 


O

Yleisesti käytetty painomenetelmä, jossa painoväri siirretään painolevyltä painettavaan materiaaliin (yleensä paperiin) kumisylinterin kautta (offset, set off, mikä tarkoittaa epäsuoraa painomenetelmää).


Osaliimaus, eli vain osa etiketistä on käsitelty liima-aineella.


P

Perforointi, eli rei’itetty linja, joka helpottaa taittamista ja repäisemistä.


Purkusuunnan määrittely, eli tapa ilmaista miten päin tarran pitää tulla rullasta ulos. Suunta tarkoittaa yleensä tekstin lukusuuntaa etiketissä. 


R

Rainan leveys, eli taustapaperin kokonaisleveys.


Release-arvo, eli irtoamiskyky pohjapaperista tai taustapaperista.


RFID, eli langaton tekniikka viestintään tuotteen etiketin tai logistiikkayksikön kanssa. Sijoitetaan etiketin alle liimapuolelle. 


Roskaväli, eli etikettien välissä oleva tyhjä tila.


Rullaus, jota voidaan kutsua myös kelaukseksi. Rullaussuunta määrittää, miten etiketit rullataan toimitusta varten. Etiketit voivat olla rullassa joko sisäpuolella tai ulkopuolella.


S

Silikoni on taustapaperissa oleva aine, joka estää etiketin tarttumisen pysyvästi taustapaperiin.


Silkkipainossa väri painetaan seulakankaan läpi etikettimateriaaliin. Ei sovellu yleensä pienikokoisille nelivärisille tarroille eikä suurille painosmäärille.


Sleeveri on etikettimuoto, jota joskus kutsutaan myös ”kutiste-etiketiksi”. Se vedetään pakkauksen päälle kuin sukka.


T

Etikettiarkit, jotka on taitettu nippuun.


Taustapaperi, jota kutsutaan myös pohjapaperiksi tai suojapaperiksi. Voidaan valmistaa myös muovista. Materiaali, jossa tarrat ovat kiinni ennen kiinnittämistä varsinaisiin tuotteisiin.


U

Uusintatilauksella tarkoitetaan aiemman tilauksen toistamista, ilman muutoksia.


Uusintatilaus muutoksella, eli tilaus, jossa on tiettyjä muutoksia aiempaan tilaukseen verrattuna.


Heräsikö kysyttävää?

Jätä yhteystietosi, niin asiantuntijamme on sinuun heti yhteydessä. Mietitään yhdessä sinulle sopivimmat painoratkaisut.